Το πιο λαμπερό χαμόγελο Κύριο

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 08:02

Κάποιοι λένε ότι το πιο όμορφο πράγμα που μπορούμε να φορέσουμε είναι το χαμόγελό μας. Πώς όμως θα κάνουμε το χαμόγελό μας ακόμη πιο λαμπερό; Εδώ είναι μερικά εύκολα tips για το πιο όμορφο χαμόγελο!

Λαμπερά δόντια είναι τα υγιή δόντια. Το πιο σημαντικό είναι η σχολαστική στοματική υγιεινή μετά από κάθε γεύμα. Η μικροβιακή πλάκα, όταν συσσωρεύεται, δίνει στα δόντια μας μια υποκίτρινη χροιά. Ιδιαίτερα όταν η πλάκα μετατραπεί σε οδοντική τρυγία (πέτρα) το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο κίτρινο και ακαλαίσθητό χαμόγελο. Μετά λοιπόν από κάθε γεύμα και ειδικά μετά από γλυκά, οφείλουμε βουρτσίζουμε τα δόντια μας με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα τουλάχιστον τρείς φορές την ημέρα. Αν λείψουμε για κάποιο ταξίδι, αυτά τα σύνεργα θα πρέπει να μας συνοδεύουν. Το στοματικό διάλυμα, πέρα απο δροσερή αναπνοή, μας βοηθά σημαντικά στην απομάκρυνση των τροφών σε μέρη που δε φτάνει η οδοντόβουρτσα. Το οδοντικό νήμα βοηθά στην απομάκρυνση όλης της ζάχαρης που θα καταναλώσουμε, και εκτός από τη μείωση του κινδύνου τερηδόνας, απομακρύνουν και όλες τις χρωστικές από τροφές και μικρόβια.

Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι χρωστικές που βρίσκονται μέσα στις διάφορες τροφές που καταναλώνουμε . Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε καφείνη για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Οι χρωστικές όμως του καφέ κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο χρώμα των δοντιών μας γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από έναν καφέ την ημέρα. Επίσης, τις κρύες αυτές ημέρες, τα σκουρόχρωμα ροφήματα όπως το μαύρο τσάι και η ζεστή σοκολάτα, μπορεί εκτός απο το να μας ζεστάνουν, να αφήσουν ανεξίτηλα ίχνη επάνω στα δόντια μας. Το κόκκινο κρασί, καθώς και τα σκουρόχρωμα ποτά (ουίσκι, λικέρ), εκτός από μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, περιέχουν χρωστικές , που εισέρχονται στα αδαμαντινοσωληνάρια και χρωματίζουν το σμάλτο των δοντιών μας δίνοντας υποκίτρινη χροιά. Ακόμη πιο καταστρεπτική είναι και η επίδραση της σοκολάτας, σε οποιαδήποτε μορφή της (υγείας ή γάλακτος) όταν καταναλώνεται με μεγάλη συχνότητα. Φαγητά ή γλυκά με πολλά μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο) θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα όμορφο χαμόγελο.

Μία καταστρεπτική συνήθεια, όχι μόνο για το χαμογελό μας, αλλά και για τη γενικότερη υγεία μας είναι φυσικά το κάπνισμα. Είναι κοινή παραδοχή άλλωστε ότι οι χρόνιοι καπνιστές έχουν σχέδον πάντοτε κίτρινο χαμόγελο. Σε κάθε ρούφηγμα καπνού, μπαίνουν χρωστικές στην αδαμαντίνη, οι οποίες μάλιστα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθούν ακόμη και από τον οδοντίατρο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε και πως η νικοτίνη έχει αγγειοσυστολική δράση, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την κανονική ροή του αίματος στα αγγεία της στοματικής κοιλότητας και μακροπρόθεσμα να δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα απώλειας οστού ( σημαντική περιοδοντίτιδα). Κάνουμε λοιπόν ένα πολύ μεγάλο καλό στην υγεία μας, και στο χαμόγελό μας, αν περιορίσουμε σημαντικά ή και διακόψουμε τελείως την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος.

Σε αντίθεση με τις τροφές που αναφέραμε υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τη λάμψη του χαμόγελού μας. Τα γαλακτομικά με το ασβέστιο που περιέχουν, όχι μόνο θωρακίζουν έναντι της τερηδόνας, αλλά δημιουργούν ένα λαμπερό και ολόλευκο στρώμα στην αδαμαντίνη. Επιπλέον τα λιπαρά τυριά, έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι περιορίζουν αισθητά τη μικροβιακή πλάκα, ασκούν δηλαδή σημαντική αντιτερηδονογόνο δράση και φυλακίζουν τη γυαλάδα του χαμόγελού μας. Στο τέλος ενός γεύματος λοιπόν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη σοκολάτα και τα γλυκά με ένα κομματάκι εκλεκτού τυριού. Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια επίσης, εκτός από το ότι θωρακίζουν τον οργανισμό μας ενάντια στις ασθένειες λόγω κρύου, με τα οξέα που έχουν διατηρούν λευκά τα δόντια μας. Η κατανάλωση τους όμως θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, γιατί η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε διαβρώσεις. Το ίδιο ισχύει και με τη σόδα. Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται από παλιά για κατάλευκα δόντια και είναι το βασικό συστατικό των λευκαντικών οδοντόκρεμων (whitening). Θα πρέπει να αποφεύγουμε όμως τα αναψυκτικά που περιέχουν σόδα γιατί συνήθως έχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Το καλύτερο είναι μετά από ένα γεύμα να πιούμε μία σκέτη σόδα, που διαλύει όλες τις χρωστικές που κάνουν κακό στο χαμογελό μας.

Η πιο σημαντική κίνηση για το χαμόγελό μας θα είναι να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας για έναν σχολαστικό καθαρισμό . Η πέτρα και η μικροβιακή πλάκα χρωματίζουν πολύ έντονα τα δόντια μας και δεν απομακρύνονται όσο κι αν τα βουρτσίζουμε. Ο οδοντίατρος με είδικά μηχανήματα θα καθαρίσει το στόμα μας από κάθε αντιαισθητική ουσία. Επίσης , καθώς όπως είπαμε, λαμπερά δόντια είναι τα υγιή δόντια, η θεραπεία της τερηδόνας με κατάλληλα σφραγίσματα ή προσθετικές αποκαταστάσεις, θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε και τα δόντια μας και το λαμπερό χαμόγελό μας. Η επαγγελματική λεύκανση που γίνεται στα περισσότερα οδοντιατρεία, είναι μία μέθοδος εντελώς ακίνδυνη και ιδιαίτερα αποτελεσματική στις περιπτώσεις που η «κιτρινίλα» των δοντιών δεν υποχωρεί. Ποτέ όμως ο ασθενης δε θα πρέπει να πειραματίζεται μόνος του χωρίς την καθοδήγηση του οδοντιάτρου. Σε περιπτώσεις επίσης βαθειάς χρώσης της αδαμαντίνης (υποπλαστική αδαμαντίνη ή χρώση από φάρμακα), τα σύγχρονα αισθητικά οδοντιατρικά υλικά, όπως οι ρητίνες και οι όψεις πορσελάνης, μπορούν να αποκαταστήσουν το λαμπερό χαμόγελό μας με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την:
Παπαδοπούλου Λίλα, Παιδοδοντίατρος, τηλ: 210 8985581, 698 1010991
ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.happytoothclinic.gr

Διαβάστε επίσης στο health4you

Δείτε τι μπορεί να μας κάνει ένα χαλασμένο δόντι

Γιατί ματώνουν τα ούλα μου;

Πέντε τρόφιμα για γερά δόντια και ούλα

Ποιοι είναι οι δέκα σημαντικότεροι λόγοι για να επισκεφθείς τον οδοντίατρο σου;

Πως γίνεται το σωστό βούρτσισμα;

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη