Καρκίνος του προστάτη: Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που νοσούν

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 09:57

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις πιο συχνές κακοήθεις νόσους που προσβάλλουν τους άνδρες και σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που νοσούν.

Με βάση μία νέα έρευνα, έως το 2040 τα κρούσματά του θα έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι θάνατοι θα αυξηθούν κατά 85%.

Ο καρκίνος του προστάτη σήμερα αντιπροσωπεύει το 15% όλων των κρουσμάτων καρκίνου στον κόσμο. Η νέα έρευνα φανερώνει, ότι τα κρούσματά του θα αυξηθούν από 1,4 εκατομμύρια το 2020 σε 2,9 εκατομμύρια το 2040. Αντίστοιχα οι θάνατοι θα φθάσουν τις 700.000.

Οι ερευνητές μάλιστα, χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτη» την αύξηση σε κρούσματα και θανάτους από τη νόσο. Και παραθέτουν τους κύριους λόγους γι’ αυτήν την εκτίμηση.

Όπως αναφέρουν, πλέον το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί, συνεπώς οι άνδρες ζουν περισσότερο, επομένως μοιραίο αυξάνεται και ο αριθμός όσων εκδηλώνουν καρκίνο του προστάτη.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που ενισχύουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου;

Η ηλικία αποτελεί, στην πραγματικότητα, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, καθώς ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Άλλοι ισχυροί παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό και η φυλή. Γι’ αυτό τον λόγο χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες αναπόφευκτη την αύξηση των κρουσμάτων.

Ωστόσο υπάρχουν και επιπλέον παράγοντες, αν και αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών και ασβεστίου
  • Η παχυσαρκία
  • Το κάπνισμα
  • Η έκθεση σε ορισμένα χημικά
  • Η φλεγμονή του προστάτη
  • Ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (γονόρροια ή χλαμύδια) κ.ά.

Ο ερευνητής Dr. Nicholas James αναφέρει: «Πρέπει να ληφθούν μέτρα»

«Καθώς ολοένα περισσότεροι άνδρες φθάνουν στην τρίτη ηλικία, θα υπάρξει αναπόφευκτη αύξηση στον αριθμό των περιστατικών καρκίνου του προστάτη», αναφέρει ο Dr. Nicholas James, καθηγητής Ερεύνης Προστάτη & Ουροδόχου Κύστεως στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) του Λονδίνου.

«Γνωρίζουμε ότι επίκειται αυτή η αύξηση, επομένως πρέπει να αρχίσουμε τώρα να λαμβάνουμε μέτρα». «Παρεμβάσεις βασισμένες στα επιστημονικά δεδομένα, όπως η βελτίωση της πρώιμης διάγνωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα, θα σώσουν ζωές και θα αποτρέψουν την κακή υγεία λόγω της νόσου στα χρόνια που έρχονται. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που θα σηκώσουν το συντριπτικό βάρος των μελλοντικών κρουσμάτων».

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη