Μας προστατεύει το ελαιόλαδο από την άνοια;

Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 10:32

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μία μικρή ποσότητα ελαιόλαδου ευνοεί την υγεία του ανθρώπου και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Σε μεγάλη, πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως περίπου μισή κουταλιά της σούπας ημερησίως είναι αρκετή για να περιοριστούν οι πιθανότητες θανάτου από άνοια. Ανάλογο όφελος παρατηρείται και σε όσους υποκαθιστούν με ελαιόλαδο μικρή ποσότητα από άλλα έλαια.

Αυτού του είδους οι ευεργετικές ικανότητες του ελαιόλαδου αποδίδονται σύμφωνα με τους ερευνητές σε ορισμένα προστατευτικά συστατικά του. Ωστόσο διευκρινίζουν πως η μελέτη τους υποδηλώνει απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία από 92.383 εθελοντές που συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε μεγάλα ερευνητικά προγράμματα. Το 65% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Όλοι είχαν ηλικία άνω των 45 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, με τη μέση ηλικία να είναι τα 56
έτη.

Κάθε τέσσερα χρόνια οι εθελοντές συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, στα οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων αν και πόσο ελαιόλαδο κατανάλωναν καθημερινά. Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να ταξινομήσουν την κατανάλωσή του σε τέσσερις κατηγορίες ως εξής:
• Σπανιότερα από μία φορά τον μήνα
• Έως και 5 ml την ημέρα
• Πάνω από 5 έως και 7,7 ml την ημέρα
• Πάνω από 7,7 ml την ημέρα

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Έπειτα από 28 χρόνια παρακολούθησης, 37.649 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι 4.751 από αυτούς είχαν πεθάνει από άνοια. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open, φανέρωσαν ότι σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο ή το έτρωγαν σπανιότερα από μία φορά τον μήνα, όσοι εξ αρχής είχαν την υψηλότερη κατανάλωση (πάνω από 7,7 ml ημερησίως) σε γενικές γραμμές:

• Είχαν καλύτερης ποιότητας διατροφή
• Έτρωγαν περισσότερες θερμίδες αλλά χωρίς να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
• Ήταν πιο δραστήριοι σωματικά
• Είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν

Οι εθελοντές αυτοί είχαν επίσης 28% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από άνοια. Αντίστοιχα, όσοι άλλαξαν στην πορεία της μελέτης 5 γραμμάρια μαργαρίνης ή μαγιονέζας με αντίστοιχη ποσότητα ελαιολάδου είχαν 8% έως 14% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από άνοια.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι τα οφέλη αυτά ήταν ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ποιότητα της διατροφής. Παλαιότερες μελέτες είχαν επίσης συνδέσει τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που περιέχει σε αφθονία το ελαιόλαδο, με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, τα οποία ως αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Ασκούν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Με βάση τους ειδικούς, αυτές οι ιδιότητες προστατεύουν τον εγκέφαλο.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη