Η παχυσαρκία και το σάκχαρο επηρεάζουν σοβαρά την υγεία μας

Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 09:20

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν σημαντικά τη συνολική υγεία, οδηγώντας σε απώλεια σχεδόν του 50% υγειών ετών. Μαζί, αυτές οι καταστάσεις επιταχύνουν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής αλλά και την ποιότητα της.  

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 204 χώρες και εδάφη για να διαπιστώσουν τις κύριες αιτίες ασθενειών και πρόωρων θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση με τίτλο «Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study 2021» και τα αποτελέσματα της δημοσιοποιήθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του πληθυσμού

Τα ευρήματα της μελέτης φανερώνουν μια σαφή μετατόπιση των παγκόσμιων προκλήσεων για την υγεία καθώς οι πληθυσμοί γηράσκουν και ο τρόπος ζωής αλλάζει, δηλώνουν οι συγγραφείς της, παρότι τόσο για τα δεδομένα του 2000 όσο και για εκείνα του 2021 η μόλυνση του αέρα ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου.

Επισημαίνουν επίσης ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ενιαία. Ο υποσιτισμός, για παράδειγμα, παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στην υποσαχάρια Αφρική.

Η κακή κατάσταση της υγείας ανάμεσα σε άτομα ηλικίας από 15 ως 49 ετών παγκοσμίως αποδίδεται όλο και περισσότερο στον υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI) και στα υψηλά επίπεδα σακχάρου – δύο παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη του διαβήτη, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η Λιάν Ονγκ, η επικεφαλής ερευνήτρια στο Institute for Health Metrics and Evaluation του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που ηγήθηκε της έρευνας αναφέρει ότι «Οι μελλοντικές τάσεις πιθανόν να είναι αρκετά διαφορετικές από τις παρελθούσες εξαιτίας παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας και των εθισμών».

Μια συνοδευτική μελέτη που εκπόνησε η ομάδα του Global Burden of Diseases προέβλεψε ότι το προσδόκιμο της ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια μέχρι το 2050 και να φθάσει από τα 73,6 χρόνια στα 78,1.

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και σωστή διαχείριση του σακχάρου για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη της πρόωρης απώλειας ετών από τη ζωή μας.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη