Φθόριο, πολύτιμο εργαλείο στην πρόληψη κατά της τερηδόνας

Δευτέρα, 27 Μαϊος 2013 08:00

Έχουμε όλοι μας ακούσει πολλές φορές ότι θα πρέπει να κάνουμε στα παιδιά μας φθορίωση. Τι είναι όμως ακριβώς η φθορίωση και από τι προστατεύει τα δόντια τους; Η Λίλα Παπαδοπούλου, Παιδοδοντίατρος, η οποία ειδικεύθηκε στην Παιδοδοντία στο Boston University Goldman School of Dental Medicine μας εξηγεί όλα αυτά τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε για το φθόριο και την χρησιμότητα του.

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι το φθόριο είναι ιχνοστοιχείο όπως ο σίδηρος. Βρίσκεται σε μικροποσότητες σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε. Τα τελευταία 60 χρόνια, το φθόριο είναι το μοναδικό μέσο πρόληψης που έχουμε ενάντια στην τερηδόνα.

Ποιος ο μηχανισμός δράσης του φθορίου;

Ο βασικός μηχανισμός δράσης του έγκειται στο ότι απορροφάται από την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και αλλάζει τη δομή της. Η αδαμαντίνη έχει κρυσταλλική μορφή και το φθόριο εισέρχεται μέσα σε αυτούς τους κρυστάλλους κάνοντάς τους εξαιρετικά ανθεκτικούς απέναντι στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Επίσης το φθόριο σχηματίζει με το ασβέστιο των δοντιών χημικές ενώσεις φθορίου-ασβεστίου που βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της αδαμάντινης κάθε φορά που τα οξέα της τερηδόνας προκαλούν ζημιά, ειδικά μετά τα γεύματα. Τέλος έχει και αντιμικροβιακή δράση, αφού είναι ικανό να εξουδετερώσει κάποια βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Για όλους τους παραπάνω λόγους το φθόριο είναι απαραίτητο στη στοματική μας υγιεινή. Είναι το βασικό δραστικό συστατικό στις οδοντόκρεμες, τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Παιδιά και φθορίωση

Τα παιδιά θα πρέπει από την ηλικία των 18 μηνών να χρησιμοποιούν φθοριούχες οδοντόκρεμες, κατάλληλες για την ηλικία τους. Τα στοματικά διαλύματα συνεισφέρουν αλλά δεν αντικαθιστούν στο βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και η χρήση τους δε συνίσταται σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

Η φθορίωση είναι η τοποθέτηση φθορίου απο τον οδοντίατρο, με ειδικά gel και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Αυτό γίνεται κάθε 6 μήνες γιατί η χρήση μόνο της οδοντόκρεμας δεν επαρκεί. Ειδικά στα μικρά παιδιά αυτό είναι εντελώς απαραίτητο. Τα παιδιά έχουν στο στόμα τους είτε νεογιλά (παιδικά) δόντια, με πολύ λεπτή αδαμαντίνη, είτε μόνιμα δόντια, που μόλις έχουν ανατείλει και είναι ευαίσθητα. Με τις επαναλαμβανόμενες φθοριώσεις, τα δόντια γίνονται ανθεκτικά και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ούτε στη μετέπειτα ζωή τους.

Από ποια ηλικία ξεκινάμε στα παιδιά φθορίωση και κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντίας (AAPD) συνιστά να ξεκινούν τα παιδιά φθορίωση από το 1ο έτος της ηλικίας τους , σχεδόν αμέσως μετά την ανατολή των πρώτων δοντιών. Σίγουρα πάντως, τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση στην ηλικία των 3, όταν θα έχουν ανατείλει πια όλα τους τα νεογιλά (παιδικά) δόντια.

Το φθόριο που χρησιμοποιούμε στα οδοντιατρεία και περιέχουν οι οδοντόκρεμες είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακίνδυνο. Θα πρέπει όμως να ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού μας για την ποσότητα και το σκεύασμα του φθορίου που θα χρησιμοποιούμε.

Διαβάστε επίσης στο health4you

Δείτε τι μπορεί να μας κάνει ένα χαλασμένο δόντι

Γιατί ματώνουν τα ούλα μου;

Πέντε τρόφιμα για γερά δόντια και ούλα

Ποιοι είναι οι δέκα σημαντικότεροι λόγοι για να επισκεφθείς τον οδοντίατρο σου;

Πως γίνεται το σωστό βούρτσισμα;

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη