Αυτό είναι το φρούτο που απομακρύνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 11:02

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι διαρκώς στο στόχαστρο των επιστημόνων που προσπαθούν να ανακαλύψουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την φθορά της νευροεκφυλιστικής νόσου που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησε τη δράση ενός συγκεκριμένου φρούτου, η οποία αποδείχτηκε δραστική έναντι της μεταβολικής εξασθένησης εγκεφαλικών περιοχών που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.  

Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες κατέληξαν στο γεγονός πως η κατανάλωση σταφυλιών δυο φορές την ημέρα για διάστημα έξι μηνών μπορεί να προστατεύσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες που καταστρέφει το Αλτσχάιμερ. Στη μελέτη έλαβαν μέρος άτομα με ήπια εξασθένηση της μνήμης και αποδείχτηκε πως η, εμπλουτισμένη με σταφύλια διατροφή, οδήγησε σε αυξημένο μεταβολισμό στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με μεμονωμένες βελτιώσεις στην προσοχή και στην λειτουργία της μνήμης.

 Τα συμπεράσματα της έρευνας απέδειξαν επίσης πως η κατανάλωση σταφυλιών διατήρησε την μεταβολική δραστηριότητα σε υγιή επίπεδα στις εγκεφαλικές περιοχές που επηρεάζονται από τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Το συμπέρασμα ενισχύθηκε και από την διαπίστωση της έρευνας πως τα άτομα που δεν κατανάλωσαν σταφύλια είχαν σημαντική μεταβολική εξασθένηση σε αυτές τις εγκεφαλικές περιοχές. Επιπλέον, όσοι  ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε σταφύλια είχαν θετικές αλλαγές στον περιφερειακό εγκεφαλικό μεταβολισμό που συσχετίζεται με βελτιώσεις στην γνωστικότητα.

"Η μελέτη είχε στόχο να εξετάσει την επίδραση των σταφυλιών, ως ολόκληρο φρούτο έναντι των μεμονωμένων συστατικών και δείχνει ότι η τακτική κατανάλωσή τους παρέχει προστασία έναντι της πρώιμης εξασθένησης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η πιλοτική αυτή έρευνα ενισχύει την άποψη ότι τα σταφύλια έχουν ωφέλιμο ρόλο στη νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία, αν και θα πρέπει να επαληθευθούν τα δεδομένα σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα", εξηγεί ο καθηγητής Ντάνιελ Σιλβερμαν, επικεφαλής ερευνητής προσθέτοντας πως , οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα σταφύλια ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και ευνοώντας τη ροή του αίματος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική έκδοση «Experimental Gerontology».

Οι Ιατροί μας μπορούν να σας κατατοπίσουν σε όλα τα θέματα υγείας. Αναζητήστε τους εδώ

Διαβάστε ακόμα στο health4you

Η ανάγνωση ενός βιβλίου ενισχύει τον μηχανισμό της μνήμης

Τα σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ

Ελπίδες ότι θα ζούμε έως τα 120 και υγιείς

Ο μεσημεριανός ύπνος ωφελεί τους υπερτασικούς

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη