Καρκίνος του Ενδομητρίου: Ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική και ρομποτική αντιμετώπιση

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 12:00
Χρήστος Κοτανίδης

Χρήστος Κοτανίδης, MD ΜSc - Γυναικολόγος Ογκολόγος
Υπεύθυνος τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Facebook | Instagram

Ο Ιούνιος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του ενδομητρίου, τα συμπτώματά του και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισής του.

Η λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική έχουν αναδειχθεί σε πρωτοποριακές μεθόδους στη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου, προσφέροντας λιγότερο επεμβατικές επιλογές σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική. Οι συγκεκριμένες προηγμένες χειρουργικές μέθοδοι βοηθούν τους ασθενείς να αναρρώνουν ταχύτερα, μειώνουν τον μετεχγειρητικό πόνο και τις επιπλοκές και επιτρέπουν στις γυναίκες να επιστρέψουν πολύ σύντομα στις κανονικές τους δραστηριότητες.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση

O καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί την συχνότερη κακοήθεια του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό του τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, ενώ ένα 5% αφορά γυναίκες κάτω των 45 ετών. Έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό σύμπτωμα την μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία, εντοπίζεται στην πλειονότητά του σε αρχικά στάδια, καθιστώντας την χειρουργική θεραπεία τον κυριότερο πυλώνα της θεραπευτικής προσέγγισής του. 

Η καταλληλότερη μέθοδος χειρουργικής προσέγγισης είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Η ρομποτική ή λαπαροσκοπική χειρουργική είναι την τελευταία 10ετία η μέθοδος εκλογής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις κατευθυντήριες οδηγίες της ευρωπαϊκής εταιρείας γυναικολογικής ογκολογίας (ESGO). 

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μέθοδο που εφαρμόζεται στην γυναικολογία τα τελευταία 30 χρόνια στις αναπτυγμένες ιατρικά χώρες, ενώ η ρομποτική χειρουργική άνθισε την τελευταία 10ετία, δίνοντας ακόμα μία επιλογή στην χειρουργική προσέγγιση γυναικολογικών παθήσεων. Τα πλεονεκτήματα των δύο αυτών μεθόδων σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική είναι τα εξής:

  • ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • άμεση κινητοποίηση και ως εκ τούτου ελάχιστη πιθανότητα θρόμβωσης ή εμβολής
  • μειωμένος κίνδυνος λοίμωξης ή τραύματος καθότι η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από μικρές οπές στο δέρμα που δεν ξεπερνούν τα 12 χιλιοστά 
  • μεγαλύτερη ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών, καθώς η χρήση καμερών τελευταίας τεχνολογίας προσφέρει στον χειρουργό απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου με μεγέθυνση 
  • μικρότερη απώλεια αίματος
  • επιστροφή σε καθημερινές δραστηριότητες σε ελάχιστο χρόνο
  • μείωση κινδύνου ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καθότι οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο εντός 24ώρου
  • δημιουργία ελάχιστων μετεγχειρητικών συμφύσεων 
  • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Μέγιστη ογκολογική ασφάλεια

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι η μέθοδος εκλογής στις περιπτώσεις του καρκίνου του ενδομητρίου. Αυτό που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, είναι πως οι μέθοδοι τόσο της λαπαροσκόπησης όσο και της ρομποτικής χειρουργικής, πρέπει να χρησιμοποιούνται από γυναικολόγους εξειδικευμένους στην γυναικολογική ογκολογία, οι οποίοι έχουν αποκτήσει την εμπειρία τους σε κέντρα αναφοράς και έχουν λάβει την κατάλληλη πιστοποίηση. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η μέγιστη ογκολογική ασφάλεια.

Στις πολυάριθμες επεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε σε Ελλάδα και εξωτερικό είχαμε μηδενικό ποσοστό επιπλοκών. 

Η τεχνική του λεμφαδένα – φρουρού και τα πλεονεκτήματα της

Η τεχνική του φρουρού λεμφαδένα με την χρήση του πράσινου της ινδοκυανίνης άλλαξε τα τελευταία 3 χρόνια την θεραπευτική προσέγγιση που σχετίζεται με την αφαίρεση λεμφαδένων στον καρκίνο του ενδομητρίου. Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν πως ο εντοπισμός και η αφαίρεση του σωστού λεμφαδένα έχει πολύ αυξημένη ευαισθησία και μπορεί να αντικαταστήσει την εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή, η οποία έχει αυξημένη πιθανότητα για μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως λεμφοίδημα, σχηματισμός λεμφοκύστεων στην ελάσσονα πύελο.  Επίσης μειώνει σημαντικά τον χρόνο της επέμβασης με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο χρόνος νάρκωσης της ασθενούς. 

Ο κατάλληλα εξειδικευμένος γυναικολόγος ογκολόγος είναι πάντα σε θέση να εντοπίσει και να αφαιρέσει με ασφάλεια τον φρουρό λεμφαδένα διασφαλίζοντας την ογκολογική ασφάλεια και περιορίζοντας ταυτόχρονα στο ελάχιστο τις διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Ταχύτερη μετεγχειρητική ανάρρωση

Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική, όπου η ασθενής θα παραμείνει στην κλινική για περίπου 5 μέρες και θα μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες μετά από περίπου 3 εβδομάδες, η ανάρρωση μετά από ένα λαπαροσκοπικό ή ρομποτικό χειρουργείο είναι τελείως διαφορετική. Στις περιπτώσεις που χειρουργήσαμε την τελευταία 2ετία στην Ελλάδα, το 100% των ασθενών που μας εμπιστεύτηκαν έλαβαν εξιτήριο το πρώτο 24ωρο και έπειτα από 5 μέρες ήταν σε θέση να είναι αυτόνομες και λειτουργικές ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Η χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε αυτές τις εξεζητημένες επεμβάσεις με ασφάλεια, προσφέροντας σε όλες τις γυναίκες μία θεραπευτική προσέγγιση με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και αντίστοιχη των μεγαλύτερων κέντρων παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα wwwwww.ckotanidis.gr ή καλέστε στο  241 053 8988.

Ο κ. Χρήστος Κοτανίδης είναι Γυναικολόγος Ογκολόγος, συνεργάζεται με το ΙΑΣΩ Αθηνών, ενώ επίσης κατέχει τη θέση του Υπεύθυνου στο νεοσύστατο τμήμα της Γυναικολογικής Ογκολογίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Παράλληλα, διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο στη Λάρισα, στην οδό Παναγούλη 2.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη