Είναι επικίνδυνος για την υγεία μου ο ντεκαφεϊνέ;

Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 10:41

Μπορεί ο ντεκαφεϊνέ να αποτελεί μία εύκολη εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να αποφύγουν την καφεΐνη, ωστόσο, ορισμένες ομάδες υπεράσπισης της υγείας έρχονται να υποστηρίξουν ότι υπάρχει μία βασική χημική ουσία που εμπλέκεται στη διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης, η οποία μπορεί να προκαλεί καρκίνο. Για αυτό ζητούν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τον FDA, να την απαγορεύσει.

Σύμφωνα με τη Δρ Maria Doa, ανώτερη διευθύντρια χημικής πολιτικής για το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, το χλωριούχο μεθυλένιο είναι καρκινογόνο και μάλιστα χαρακτηρίζεται έτσι από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Εκτός από το ότι είναι καρκινογόνο, το χλωριούχο μεθυλένιο μπορεί να προκαλέσει άλλες βλάβες για την υγεία, όπως ηπατική τοξικότητα και σε υψηλότερες εκθέσεις νευρολογικές επιπτώσεις και σε ορισμένες
περιπτώσεις θάνατο
», προσθέτει.

Με βάση επίσης τη Δρ. Doa, η τοξικότητα της χημικής ουσίας οδήγησε τον αμερικανικό Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) να απαγορεύσει να πωλείται ως διαβρωτικό χρωμάτων το 2019. Το 2023 ο Οργανισμός πρότεινε την απαγόρευση της πώλησής του και για άλλες καταναλωτικές χρήσεις και πολλές βιομηχανικές και εμπορικές χρήσεις. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν ισχύει και στα τρόφιμα που ρυθμίζονται από τον FDA, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, καθώς η χρήση του εκεί παραμένει.

Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι επιτρέποντας το χλωριούχο μεθυλένιο στα τρόφιμα, ο FDA «αγνοεί» μια πρόσθηκη που έγινε στην ομοσπονδιακή νομοθεσία πριν από 66 χρόνια, τη «ρήτρα Delaney» όπως ονομάζεται, η οποία απαιτεί από τον FDA να απαγορεύει τα πρόσθετα τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε περίπτωση κατάποσης από ανθρώπους ή ζώα.

«Επομένως, αυτές οι χημικές ουσίες κατηγορηματικά δεν μπορούν και δεν πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς», τονίζει η Δρ. Doa.

Υπάρχει εναλλακτική λύση του ντεκαφεϊνε;

Η απαγόρευση ή όχι του χλωριούχου μεθυλένιου μπορεί να αποφασιστεί ακόμη και μετά από χρόνια. Αν επιθυμείτε μία λύση σύντομα, η Δρ. Doa προτείνει να αναζητάτε στη συσκευασία να αναφέρεται για το προϊόν κάποια σήμανση όπως χωρίς διαλύτες, Swiss Water Process Decaf ή πιστοποιημένος βιολογικός.

Δεν θα ήταν κακή ιδέα επίσης να αναζητήσετε πληροφορίες για την εταιρεία και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις για το προϊόν.

Τέλος, υπάρχουν πολλά υποκατάστατα που δεν περιέχουν καφεΐνη, όπως ροφήματα που παρασκευάζονται από ρίζα κιχωρίου, σύκα και κριθάρι, ρίζα πικραλίδας, ελιξίρια μανιταριών, κακάο, το τσάι rooibos και το τσάι yerba mate.
Κάντε ένα google search και ανακαλύψτε περισσότερα για τα παραπάνω προϊόντα, γιατί είναι πολύ πιθανό να είναι η νέα σας συνήθεια που ίσως ακόμη να μην γνωρίζετε.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη