Πρέπει όλες οι γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών να ξεκινούν συστηματικά τη μαστογραφία;

Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 08:46

Τα κρούσματα καρκίνου του μαστού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες νεότερης ηλικίας. Αυτό οδήγησε την ανώτατη συμβουλευτική επιτροπή για θέματα υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης να αναδείξει την αναγκαιότητα έναρξης της συστηματικής μαστογραφίας σε μικρότερη ηλικία.

Η U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) συνιστά η εξέταση να αρχίζει στην ηλικία των 40 ετών.

Αν δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα, η μαστογραφία μπορεί να πραγματοποιείται ανά διετία έως την ηλικία των 74 ετών. Για τις ηλικίες 75 ετών και άνω, η USPSTF τονίζει πως τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα είναι ανεπαρκή για να αξιολογηθούν τα δυνητικά οφέλη έναντι των δυνητικών κινδύνων.

Μέχρι σήμερα, η σύσταση της USPSTF ήταν να γίνεται μαστογραφία κάθε 2 χρόνια στις ηλικίες 50-74 ετών. Οι συστάσεις της USPSTF καταρτίζονται από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων της υγείας, που εργάζονται σε εθελοντική βάση. Οι επιστήμονες αναλύουν τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για να καταλήξουν σε αυτές.

Επικρατούσε σύγχυση

Μάλιστα, η Dr. Therese Bevers, καθηγήτρια Πρόληψης του Καρκίνου στο Ογκολογικό Κέντρο MD Anderson στο Τέξας ανέφερε «Είναι μία νίκη της επιστημονικής κοινότητας ότι αναγνωρίζουν την αξία της μαστογραφίας από τα 40 έτη».

Όπως εξήγησε, εδώ και αρκετά χρόνια ιατρικές ενώσεις όπως η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) συμβούλευαν να γίνεται η εξέταση από τα 40 ή τα 45. Οι συστάσεις τους όμως δεν ευθυγραμμίζονταν με εκείνες της USPSTF, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία σύγχυση. Το πρόβλημα αυτό τώρα επιλύεται.

Εκείνο που παραμένει όμως είναι το γεγονός ότι η ACS και άλλοι οργανισμοί συνιστούν να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η εξέταση. Η Dr. Bevers επεσήμαν «Τουλάχιστον όμως θα υπάρχει μία ενιαία ηλικία ενάρξεως του προληπτικού ελέγχου». Ο καρκίνος του μαστού έχει γνωρίσει σημαντική πρόοδο τα τελαυταία χρόνια όσον αφορά τη θεραπευτικές του προσεγγίσεις. Ωστόσο, αποτελεί μία από τις πιο συχνές νόσους, η οποία προσβάλλει και νεαρότερες ηλικίες.

Μάλιστα, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται σχεδόν 9.000 γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το σχεδόν 31% όλων των κρουσμάτων της νόσου, ενώ τη ζωή τους χάνουν περισσότερες από 2.400 γυναικών. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και το βασικότερο όπλο μίας γυναίκας στην αντιμετώπισή του.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη