Ποια είναι τα οφέλη του χορού στην υγεία μας;

Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 10:12

Ο χορός προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας τον έναν διασκεδαστικό και αποτελεσματικό τρόπο για να παραμένετε σε φόρμα. Βελτιώνει τη καρδιαγγειακή υγεία , ενισχύει τη μυϊκή δύναμη και αυξάνει την ευλυγισία και την ισορροπία. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα πως μας ευνοεί.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με τον χορό μπορούμε να κάψουμε πολλές θερμίδες σε λίγα λεπτά. Ο ακριβής αριθμός τους εξαρτάται από την ένταση του χορού, τη διάρκεια και το σωματικό βάρος σας.

Μισή ώρα αργός χορός όπως το βαλς και το φοξ τροτ, μπορεί να  βοηθήσει έναν άνθρωπο που ζυγίζει 57 κιλά να κάψει 90 θερμίδες. Ένας άλλος που ζυγίζει 70 κιλά, θα κάψει 108 και ένας που ζυγίζει 84 κιλά θα κάψει 125 θερμίδες.

Αντίστοιχα, το τσα τσα, το μάμπο, η ντίσκο και άλλοι ενδιάμεσης έντασης χοροί, όπως πολλοί παραδοσιακοί ελληνικοί (π.χ. μπάλος), μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε:

  • 165 θερμίδες αν ζυγίζετε 57 κιλά
  • 198 θερμίδες αν ζυγίζετε 70 κιλά
  • 231 αν ζυγίζετε 84 κιλά

Οι πιο γρήγοροι χοροί όπως το quickstep, η σάμπα, το σουΐνγκ, το γρήγορο πεντοζάλι ή συρτάκι, μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε 180, 216 και 252 θερμίδες αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους και ενδεχομένως σταδιακή απώλεια των περιττών κιλών.

Ευνοεί ο χορός το σώμα μας;

Οι καύσεις δεν είναι φυσικά το μοναδικό όφελος που παρέχει ο χορός, καθώς έχει τη δυνατότητα να γυμνάζει το καρδιαγγειακό σύστημα και να αυξάνει την μυϊκή δύναμη.

Με βάση τη φυσικοθεραπεύτρια Kellie Grabfelder, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, όταν χορεύουμε επιταχύνεται ο ρυθμός της αναπνοής και της καρδιάς μας. Σταδιακά βελτιώνεται η αντοχή μας, ενώ ο οργανισμός μας μαθαίνει να χρησιμοποιεί πιο αποδοτικά το οξυγόνο.

Επιπλέον, ο καρδιακός μυς δυναμώνει και η καρδιά εξωθεί πιο αποτελεσματικά στο σώμα το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Βαθμιαία αυξάνεται επίσης η μυϊκή μας δύναμη, η ευκινησία, η κινητικότητα και η ισορροπία. Βελτιώνεται επίσης ο συντονισμός των κινήσεων.

Ο χορός επίσης προάγει τη ψυχική μας υγεία, μειώνοντας το άγχος. Και αυτό συμβαίνει γιατί χορεύουμε με την αγαπημένη μας μουσική και συνεπώς δεν αισθανόμαστε καν ότι κάνουμε γυμναστική. Ο χορός είναι ιδανικός για εκτόνωση του στρες, ενώ διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά «παυσίπονα» του οργανισμού και οι ορμόνες της ευεξίας.

Επίσης, μας παρέχει μία κοινωνική διέξοδο που ενισχύει τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Μελέτες έχουν φανερώσει ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από άλλα είδη άσκησης ακόμα και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Αν, εξ άλλου, χορεύετε με παρέα, σε κλαμπ, γυμναστήρια, συλλόγους ή ΚΑΠΗ, μπορείτε να κάνετε νέες γνωριμίες και να διευρύνετε τον κοινωνικό κύκλο σας.

Μία καλή ιδέα θα ήταν να δοκιμάσετε διάφορα είδη χορού για να αυξομειώνεται την έντασή του. Είτε επιλέξετε να παρακολουθήσετε ένα δομημένο μάθημα είτε να βάλετε την αγαπημένη σας μουσική στο σπίτι, ο χορός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική σας υγεία. Σε περίπτωση που η φυσική σας κατάσταση, ωστόσο, είναι φτωχή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και λάβετε μία σωστή καθοδήγηση.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη