Η εξωσωματική σε 3 βήματα

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 08:00

Από το 1978 που γεννήθηκε η Louise Brown - το πρώτο παιδί Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Bourn Hall της Αγγλίας – μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 20 χιλιάδες ζευγάρια έχουν καταφέρει να ακούσουν το κλάμα του δικού τους μωρού μέσω των τεχνικών που έχουν αναπτυχθεί.

Με την μέθοδο της εξωσωματικής δίνονται πλέον λύσεις σε δεκάδες προβλήματα γονιμότητας τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα ενώ το ποσοστό επιτυχίας ανά κύκλο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν κυρίως με την ηλικία του υπογόνιμου ζευγαριού αλλά και τα αίτια αυτής της υπογονιμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έως τώρα αθροιστικά ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 60 - 65% μετά από 3 - 4 προσπάθειες εξωσωματικής .

Πως αρχίζει και πως τελειώνει ένας κύκλος εξωσωματικής ;

Ωοληψία:
Μετά από μια διαδικασία διέγερσης των ωοθυλακίων της γυναίκας και αφού αυτά φτάσουν σε στάδιο ωρίμανσης, προγραμματίζεται η ωοληψία. Η ωοληψία γίνεται με διακολπική παρακέντηση των ωοθυλακίων με συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο. Το ωοθηλακικό υγρό ,το οποίο παρακεντείται , παραδίδεται σε εμβρυολόγους οι οποίοι αναζητούν το ωάριο με τη βοήθεια του μικροσκοπίου. Αφού το ωάριο εντοπισθεί, απομονώνεται από το υγρό και τοποθετείται σε καλλιεργητικό θρεπτικό υλικό .Όταν ολοκληρωθεί η ωοληψία ο εμβρυολόγος ανακοινώνει στο γιατρό το συνολικό αριθμό ωαρίων που συλλέχθηκαν.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ωοληψία, αν και είναι μια σχετικά ανώδυνη και σύντομη διαδικασία, πραγματοποιείται με ελαφριά νάρκωση .

Σπερματοληψία:
Την ημέρα της ωοληψίας ο σύζυγος-σύντροφος χορηγεί το σπέρμα του, το οποίο στη συνέχεια, υφίσταται ειδική επεξεργασία με σκοπό την απομόνωση σε μικρό όγκο των πλέον κινητικών σπερματοζωαρίων. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τα σπερματοζωάρια και τα καθιστά ικανά να γονιμοποιήσουν τα ωάρια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η σπερματοληψία, την προγραμματισμένη ημέρα, συχνά δημιουργεί άγχος στους άντρες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στύσης και εκσπερμάτισης, μειωμένο όγκο ή σημαντική καθυστέρηση. Για να αποφευχθεί μία τέτοια κατάσταση ο άνδρας μπορεί να προσκομίσει το δείγμα από το σπίτι του ή μπορεί να καταψύξει το σπέρμα του μερικές μέρες πριν την ωοληψία. Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας (δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτιση) λαμβάνονται σπερματοζώρια κατευθείαν από τους όρχεις με βιοψία.

Περίπου 16-18 ώρες μετά την επαφή ωαρίου και σπερματοζωαρίου ελέγχεται η γονιμοποίηση. Η ύπαρξη δύο μικρών στρογγυλών σχηματισμών στο κέντρο του ωαρίου δηλώνει την επίτευξη φυσιολογικής γονιμοποίησης.

Εμβρυομεταφορά:
Είναι η διαδικασία μεταφοράς των εμβρύων στην κοιλότητα της μήτρας,48-72 ώρες μετά την ωοληψία . Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι ανώδυνη, δεν απαιτεί αναλγησία και η συνολική της διάρκεια είναι πολύ μικρή. Ο εμβρυολόγος επιλέγει τα «καλύτερα» έμβρυα, σύμφωνα με μορφολογικά κριτήρια αφού έχει αποφασισθεί ο αριθμός εμβρύων που θα μεταφερθούν.

Dr. Στέλιος Γρηγοράκης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Αναπαραγωγική Ιατρική και Εμμηνόπαυση, www.womens-care.gr

Διαβάστε επίσης στο health4you

Πότε ξεκινάει η ανθρώπινη ζωή; Έλληνες επιστήμονες ανατρέπουν τα δεδομένα

Αυξήστε τη γονιμότητά σας με ελαιόλαδο, ακόμη και αν κάνετε εξωσωματική

Η εξωσωματική σε 3 βήματα

Aνδρική υπογονιμότητα: Νεώτερα δεδομένα

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη