Η μεσογειακή διατροφή προσφέρει στις γυναίκες μακροζωία

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 09:53

Σύμφωνα με επιστήμονες από την Αμερική, οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια της ζωής τους. Μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με μειωμένους κινδύνους χρόνιων ασθενειών και μία συνολικά καλύτερη υγεία.

Σε μία μεγάλη και πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η διατροφή μειώνει κατά 23% τις πιθανότητες θανάτου. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην προστασία τους από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Τα οφέλη που παρέχει η μεσογειακή διατροφή παρατηρήθηκαν σε μεσήλικες γυναίκες τις οποίες οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επί 25 χρόνια.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά προγράμματα στον κόσμο. Βασίζεται κυρίως σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Ελαιόλαδο (είναι η κύρια πηγή λίπους)

Συνιστά επίσης μέτριες ποσότητες ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και αλκοόλ. Κόκκινο κρέας, οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνονται σποραδικά, σε ειδικές περιστάσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 25.315 γυναίκες, μέσης ηλικίας σχεδόν 55 ετών. Στη διάρκεια 25 ετών παρακολούθησης, οι 3.879 από αυτές έχασαν τη ζωή τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο. Είχαν επίσης 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο.

Όσο πιο πιστά τηρούσαν τις επιταγές της, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος στην υγεία τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τις εθελόντριές τους σε διάφορες εξετάσεις που έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή σχετιζόταν με βελτίωση σε σημαντικές παραμέτρους της υγείας, όπως:

  • Ο μεταβολισμός
  • Η φλεγμονή στο σώμα
  • Η αντοχή στην ινσουλίνη

Με την τήρηση ενός ισορροπημένου και θρεπτικού διατροφικού πλάνου, οι γυναίκες μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους αλλά και να προσθέσουν πολλά χρόνια στη διάρκειά της, αποκτώντας έτσι μακροζωία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη