Διαβήτης τύπου 2: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του;

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 09:01

Εσείς γνωρίζατε ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη; Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Βρετανία διαπίστωσαν πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά τρόφιμα όπως το τσάι και τα μήλα, μπορούν να μειώσουν έως 28% τον κίνδυνο αυτό.

Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικές ουσίες που εκ φύσεως υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Υπάρχουν έξι κύριοι τύποι φλαβονοειδών, που διαφέρουν ως προς την βιολογική δράση και τον τρόπο μεταβολισμού τους από τον οργανισμό. Οι τύποι αυτοί είναι:

  1. Οι φλαβανόνες
  2. Οι φλαβόνες
  3. Οι φλαβαν-3-όλες
  4. Οι φλαβονόλες
  5. Οι ανθοκυανίνες
  6. Οι ισοφλαβόνες

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση αυτών των ουσιών οδηγεί σε βελτίωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη. Η επίδραση αυτή μπορεί να εξηγεί γιατί ο διαβήτης είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθεί σε όσους τις λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες.

Η νέα μελέτη ανέλυσε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φλαβονοειδών της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε 113.097 εθελοντές.

Δύο φορές οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής για να αξιολογήσουν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές πόσα φλαβονοειδή κατανάλωναν. Αναλόγως με την κατανάλωσή τους κάθε εθελοντής έλαβε μία βαθμολογία.

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nutrition & Diabetes.

Ποια τρόφιμα κατανάλωναν

Τα τρόφιμα που περιείχαν φλαβονοειδή ήταν το μαύρο και το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ, οι γλυκοπατάτες, τα κρεμμύδια και η μαύρη σοκολάτα.

Στη διάρκεια 12 ετών παρακολούθησης, διαγνώστηκε διαβήτης τύπου 2 σε 2.628 από τους εθελοντές. Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φλαβονοειδή (6 μερίδες την ημέρα κατά μέσον όρο) είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη.

Κάθε πρόσθετη μερίδα τροφίμων με πολλά φλαβονοειδή μείωνε τον κίνδυνο κατά 6%. Τέσσερις μερίδες μαύρο ή πράσινο τσάι την ημέρα τον μείωναν κατά 21%. Μία μερίδα μούρα τον μείωνε κατά 15%. Και μία μερίδα μήλα κατά 12%.

Τα φλαβονοειδή ασκούσαν επίσης θετική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών των εθελοντών.

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν τη σύσταση για αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με στόχο την προστασία από τον διαβήτη, αναφέρουν οι ερευνητές. Η τακτική κατανάλωσή τους ευνοεί τη συνολική μεταβολική υγεία και βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη