Οδηγίες χρήσης για 5 σούπερ τροφές

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 12:26

Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί αν πρέπει να προτιμάμε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά. Ή πιο είναι το ιδανικό μαγείρεμα ώστε να μένουν αναλλοίωτες οι βιταμίνες. Τα κάθε τρόφιμο όμως έχει τα δικά του μυστικά και για να παραμείνει νόστιμο αλλά και ωφέλιμο για όσους το καταναλώνουν.

Δείτε ανά κατηγορία τις «οδηγίες χρήσης» 5 διάσημων τροφίμων

Λαχανικά: Μόνο στον ατμό

Το μαγείρεμα στον ατμό, βοηθά τις θρεπτικές ουσίες στο μπρόκολο, που καταπολεμούν τον καρκίνο, να διατηρούνται, πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες μέθοδοι μαγειρέματος, αναφέρει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois.

Η σουλφοραφάνη, μια ένωση με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και η ρόκα. Το ένζυμο μυροζινάση είναι αναγκαίο για την απελευθέρωση αυτής της ένωσης, αλλά οι περισσότερες μέθοδοι μαγειρέματος, το καταστρέψουν.

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι πιο αργό, σε πιο ήπια θερμοκρασία και δεν είναι αρκετά έντονο για να σκοτώσει τη μυροζινάση. Μαγειρέψτε το μπρόκολο στον ατμό για 3 έως 4 λεπτά, για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο θρεπτικά συστατικά του.

Φράουλες: Μην τις τεμαχίζετε

Όταν τρώμε τις φράουλες ολόκληρες, εξασφαλίζουμε 8-12% περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι αν τις κόβουμε, σύμφωνα με μια βραζιλιάνικη μελέτη του 2011. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C καταστρέφεται όταν εκτίθεται στο φως και το οξυγόνο. Για τη μεγαλύτερη πρόσληψη της βιταμίνης C, αποθηκεύστε ολόκληρες τις φράουλες στο ψυγείο –οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν επίσης στη διατήρηση της βιταμίνης C, αναφέρει η ίδια μελέτη.

Κρασί: Πιείτε το και μην το αποθηκεύετε

Όταν το κόκκινο κρασί μένει ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 12 ώρες), τα οργανικά οξέα και οι πολυφαινόλες που περιέχει, αρχίζουν να καταστρέφονται, σύμφωνα με μια κινεζική μελέτη του 2012. Όταν λοιπόν αφήνετε ανοιχτό ένα μπουκάλι κρασί κατά τη διάρκεια της νύχτας, χάνετε τα συνηθισμένα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κατανάλωσή του, όπως το ότι καταπολεμά την κατάθλιψη, αυξάνει την τεστοστερόνη και βοηθά στην υγεία της καρδιάς.

Ντομάτες: Η λυκοπένη προκύπτει από το μαγείρεμα

Οι ντομάτες έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στους άντρες και της εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, αλλά και με τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όταν ζεσταίνουμε τις ντομάτες, αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα της λυκοπένης, της χημικής ουσίας που αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Μια πρόσφατη μελέτη στο British Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν κυρίως μη μαγειρεμένες τροφές, είχαν ανεπάρκεια σε λυκοπένιο. Μαγειρέψτε τις ντομάτες σε ελαιόλαδο για ακόμη πιο πολλές θρεπτικές ουσίες. Η λυκοπένη είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να συνδυάζεται με κάποιο λίπος για να απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό μας.

Κατεψυγμένα προϊόντα: Είναι το ίδιο ωφέλιμα σαν τα φρέσκα

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι μόνο οι νωπές τροφές είναι θρεπτικές, αλλά αυτό είναι μια τεράστια παρανόηση. Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε δύο στις τρεις περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, είχαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη C και η βήτα καροτίνη, από ό,τι τα φρέσκα.

Καθώς περνάει ο χρόνος, τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αρχίζουν να καταστρέφονται και να αλλάζουν. Είναι λοιπόν προτιμότερη μια τροφή που είχε παγώσει την κατάλληλη στιγμή, κρατώντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά της ανέπαφα, αντί για φρέσκα προϊόντα εβδομάδων, που δεν έχουν πλέον την ίδια ευεργετική χημική σύνθεση.

Επιμέλεια : Βασιλική Καλυβιώτη

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη