Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι παρόμοιο με εκείνο της Merc, ενώ έλαβε έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε ο FDA η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ.
Το Paxlovid λοιπόν, είναι ένα αντιιικό φάρμακο το οποίο δεν νικάει τον κορονοϊό, ούτε μπορεί να προλάβει την εμφάνιση του ιού. Αντιθέτως, χορηγείται κατά τις πρώτες μέρες της νόσησης, ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και να τα κάνει ήπια, καθώς προσπαθεί να μπλοκάρει την ικανότητα του ιού να αντιγράψει τον εαυτό του.
Έτσι, για να φέρει αποτέλεσμα πρέπει να χορηγηθεί κατά τις πρώτες μέρες της νόσης και όχι αργότερα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορέσει να περιορίσει κάπως τον ιό.
Όπως αναφέρουν οι θεράποντες ιατροί του Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μόνο ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, κόπωση και ξηρό βήχα.