Μηνιγγίτιδα – Μαγιορκίνης: Tι λέει για τα κρούσματα, ποιο είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2025 09:20

Σε επιφυλακή βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνη να τονίζει πάντως πως δεν υπάρχει θέμα επιδημίας. Η μηνιγγίτιδα έχει ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα: τη δυσκαμψία αυχένα «δηλαδή να μην μπορεί κάποιος με το πηγούνι να ακουμπήσει το στέρνο».

«Γενικά υπάρχει μια αύξηση της διεισδυτικής μηνιγγίτιδας τα τελευταία χρόνια, όχι όμως σε επίπεδα πολύ υψηλά, δηλαδή υψηλότερα από πριν την πανδημία» είπε στο ΕΡΤNews, προσθέτοντας πως «το έχουμε δει σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο δεν φαίνεται τα κρούσματα που έχουμε στην Ελλάδα να συνδέονται το ένα με το άλλο μεταξύ τους, είναι σποραδικά, οπότε δεν υπάρχει μια επιδημία μηνιγγίτιδας.

«Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα δίνεται σε συγκεκριμένα ηλικιακά γκρουπ γιατί εκεί υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα να κολλήσει κάποιος»Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «δεν υπήρχε περίοδος που να μην είχαμε μηνιγγίτιδα και προκαλείται από διάφορα μικρόβια. Οι πιο ελαφριές μορφές είναι από ιούς και ο πιο βαριές μορφές είναι από βακτήρια και η πιο βαριά από όλες συνήθως είναι η μηνιγγιτιδοκοκκική».

Μηνιγγίτιδα: Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα

Ερωτηθείς για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας ο καθηγητής τόνισε πως δεν προσφέρει εφ όρου ζωής ανοσία όμως δίνεται σε συγκεκριμένα ηλικιακά γκρουπ γιατί εκεί υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα να κολλήσει κάποιος.Αναφορικά με το πρώτο σύμπτωμα της μηνιγγίτιδας σημείωσε πως «το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που λέμε η δυσκαμψία αυχένα, δηλαδή να μην μπορεί κάποιος με το πηγούνι να ακουμπήσει το στέρνο. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό σε όλες τις μηνιγγίτιδες όποιας προέλευσης και να είναι».

Σχετικά με τις ιώσεις, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «είναι η περίοδος που έχουμε πολύ υψηλή κυκλοφορία της γρίπης, κυρίως γρίπη Α, αλλά και γρίπη Β, σε αντίθεση με την covid, η οποία είναι στη χαμηλότερη κυκλοφορία που είχαμε ποτέ». Πρόσθεσε δε πως υπάρχει η διακύμανση από χρονιά σε χρονιά, κάποια στελέχη είναι λιγάκι πιο παθογόνα από κάποια άλλα.

Πηγή: in.gr

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020