Οι νεαροί φοιτητές είναι πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη από τους νέους που εργάζονται

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 12:43

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε ταυτίσει τα φοιτητικά μας χρόνια με ξεγνοιασιά και ανεμελιά και την εργασία με άγχος και στρες, ωστόσο επιστήμονες από τη Βρετανία υποστηρίζουν, ότι οι νεαροί ενήλικες που σπουδάζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, σε σύγκριση με τους συνομιλήκους τους που αποφασίζουν να εργασθούν χωρίς να έχει προηγηθεί πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

 

Μάλιστα, η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 11.000 νεαροί ενήλικες απεφάνθη, πως οι φοιτητές είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους εργαζομένους.

Πρόκειται για ένα εύρημα, το οποίο δεν ίσχυε από τα 25α έτη και έπειτα, καθώς η ωριμότητα αναπτύσσεται και στις δύο ομάδες νέων. Η διαφορά αυτή, όμως, ίσχυε για τα πρώτα χρόνια της ενήλικες ζωής.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που βρίσκει αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των φοιτητών, καθώς προγενέστερες αντίστοιχες μελέτες δεν είχαν δείξει κάτι αντίστοιχο. Σε αυτό το εύρημα είναι πιθανό να συμβάλλουν και οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι ενισχύουν συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους και γενικότερα η εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τη Guardian, τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα οι φοιτητές αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς αυξήσεις σε ενοίκια και κόστος ζωής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η έρευνα ανατέθηκε από το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας σε επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL). Για την πραγματοποίηση της έρευνας μελέτησαν στοιχεία από μελέτη στην οποία συμμετείχαν 4.832 νέοι που ήταν 18-19 ετών την περίοδο 2007-2009 και 6.128 που ήταν 18-19 ετών την περίοδο 2016-2018. Και στις δύο περιπτώσεις, σχεδόν οι μισοί ήταν φοιτητές.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια ψυχικής υγείας. Σε αυτά ανέφεραν εάν και ποια συμπτώματα που προκαλεί η κατάθλιψη και το άγχος είχαν σε διάφορες στιγμές της ζωής τους.

Η διαφορά μεταξύ φοιτητών και εργαζομένων ήταν εμφανής από τα 18-19 χρόνια. Μάλιστα επέμενε ακόμα κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες, όπως:

  • Η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση
  • Το μορφωτικό επίπεδο των γονέων
  • Η χρήση αλκοόλ

Η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Gemma Lewis, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο UCL, αναφέρει: «Τα πρώτα χρόνια της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελούν κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης». «Εάν κατορθώσουμε να βελτιώσουμε την ψυχική διάθεση των νέων μας κατ’ αυτές τις ηλικίες, μπορεί να υπάρξουν σημαντικά οφέλη για την μετέπειτα υγεία, ευεξία και πορεία τους».

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη