Βιταμίνη Α: Τα οφέλη της στην εγκυμοσύνη

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 10:04

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδυαλυτή βιταμίνη, η οποία αποθηκεύεται στο συκώτι και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην δυνατή όραση χωρίς γυαλιά, την ανάπτυξη του σώματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού καθώς και στη λειτουργία του αναπαραγωγικού.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος του μωρού. Για τη μέλλουσα μαμά, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους.

Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης Α: η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη η οποία βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η προβιταμίνη Α (καροτονοειδή) που βρίσκεται σε φυτικές τροφές με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα (πιπεριές, καρότο κτλ).

Πόση βιταμίνη Α χρειάζονται οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη;

Η βιταμίνη Α μετριέται σε μονάδες IU (International Units) ή Retinol Activity Equivalents (RAE). Οι έγκυες χρειάζονται770 mcg RAE βιταμίνης Α την ημέρα, ενώ την περίοδο του θηλασμού 1.200 mcg την ημέρα.

Οι καλύτερες τροφές με βιταμίνη Α

Τα φρούτα και τα λαχανικά με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα είναι πλούσια σε β-καροτίνη, δηλαδή προβιταμίνη Α. Όσο για την προσχηματισμένη βιταμίνη Α, η καλύτερη πηγή είναι το συκώτι και μάλιστα η ποσότητα που περιέχει υπερβαίνει αυτήν που χρειάζεστε καθημερινά.

Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, το τυρί ricotta, το αυγό, το μάνγκο και το μπρόκολο.

Θα χρειαστείτε συμπλήρωμα βιταμίνης Α στην εγκυμοσύνη;

Το πιθανότερο είναι όχι. Οι περισσότερες έγκυες παίρνουν σε επάρκεια την ποσότητα βιταμίνης Α που χρειάζονται μέσα από την κατανάλωση τροφίμων. Επίσης, προσέξτε να μην το παρακάνετε με την ποσότητα που καταναλώνετε καθώς η πρόσληψη πολύ μεγαλύτερης ποσότητας βιταμίνης Α από την αναγκαία μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες ή να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι.

Έλλειψη βιταμίνης Α στην εγκυμοσύνη

Η έλλειψη σε βιταμίνη Α είναι κάτι σπάνιο, ακριβώς γιατί οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες λαμβάνουν την ποσότητα που χρειάζονται σε επάρκεια μέσω της διατροφής. Συμπτώματα έλλειψης, παρόλα αυτά, είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και η κακή βραδινή όραση.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη