Το κόκκινο κρασί δρα εναντία στον καρκίνο του προστάτη

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 08:00

Έναν σύμμαχο απέναντι στον καρκίνο του προστάτη ανακάλυψαν Ισπανοί επιστήμονες, το γνωστό μας κόκκινο κρασί, που περιέχει ουσίες οι οποίες μπορούν να καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που προκαλούν την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Οι ουσίες του κόκκινου κρασιού, προκαλούν στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη το μηχανισμό  της απόπτωσης. Το φαινόμενο της απόπτωσης είναι η φυσική οδός που ακολουθούν όλα τα κανονικά κύτταρα που τα οδηγεί στο θάνατο. Η καταστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη και ο μηχανισμός της απόπτωσης που προκαλεί το κόκκινο κρασί, οφείλονται σε 5 διαφορετικές φυσικές χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα σε αυτό. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες περιέχονται μέσα στο κόκκινο κρασί όπως επίσης και μέσα στα φρούτα, τα λαχανικά και το τσάι.

Στοιχεία από την Ιβηρική χερσόνησο

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα προέκυψαν από εργαστηριακές έρευνες που έγιναν στην Μαδρίτη. Οι ερευνητές έβαλαν κάτω από συνθήκες εργαστηρίου, κύτταρα καρκίνου του προστάτη να αναπτυχθούν μαζί με κάθε μια από τις 5 διαφορετικές πολυφαινόλες που περιέχονται μέσα στο κόκκινο κρασί (gallic acid, tannic acid, morin, quercertin, rutin).

Τα αποτελέσματα τους ήταν πολύ ενδεικτικά διότι οι ουσίες αυτές στο εργαστήριο, κατέστελλαν τον καρκίνο του προστάτη και προκαλούσαν την απόπτωση, δηλαδη  τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Με βάση τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικό τώρα να γίνουν κλινικές μελέτες που να μπορέσουν να αποδείξουν κατά πόσο εκδηλώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό οι αντικαρκινικές ιδιότητες των ουσιών αυτών.

Ο καρκίνος του προστάτη παρουσιάζει μια συνεχή,  ανησυχητική, αυξητική τάση. Όμως, στους μεσογειακούς πληθυσμούς, η συχνότητα της ασθένειας αυτής είναι χαμηλότερη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο λόγος για τη διαφορά αυτή, είναι η γνωστή μεσογειακή διατροφή.

Η μεσογειακή διατροφή, ως γνωστόν, είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί και δημητριακά. Είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες ζωικής προέλευσης. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο στις μεσογειακές χώρες η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη είναι χαμηλότερη. Οι επιδημιολογικές διαπιστώσεις οδήγησαν τους ερευνητές στο να κάνουν εργαστηριακές έρευνες που ανέδειξαν τις συγκεκριμένες αντικαρκινικές δράσεις ορισμένων αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται μέσα στο κρασί, αλλά, και σε άλλα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής.

Εκείνο που εναπομένει να γίνει τώρα είναι να φανεί πλέον από κλινικές μελέτες κατά πόσο οι ουσίες αυτές μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη ή ακόμη και στην θεραπεία της σοβαρής αυτής μάστιγας.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη