7+1 tips για όσους ακολουθούν vegan διατροφή

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 09:12

Με τον όρο “vegan” αναφερόμαστε σε μια ομάδα ατόμων, που είναι αυστηρά φυτοφάγοι. Τι σημαίνει “αυστηρά φυτοφάγοι”;  Τα vegan άτομα δεν καταναλώνουν κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προιόντα), αλλά αρκούνται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά κτλ.)

Γιατί επιλέγεται η Vegan Διατροφή;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η υιοθέτηση μιας Vegan διατροφής δε είναι μια διατροφική τάση, αλλά μία φιλοσοφία και στάση ζωής. Ηθικές πεποιθήσεις και περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι συνήθως οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν ένα άτομο να ακολουθήσει αυτό το διατροφικό σχήμα. Φυσικά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τις περιπτώσεις, όπου η Vegan διατροφή επιλέγεται για λόγους υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που έχει αποδειχθεί πως έχει στην ανθρώπινη υγεία.

Τα Οφέλη της Vegan διατροφής στην υγεία μας.

Μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτικές τροφές περιέχει χωρίς αμφιβολία σημαντικές ποσότητες από ποικιλία θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα σημαντικών για την ανθρώπινη υγεία.  Στα θρεπτικά αυτά συστατικά συμπεριλαμβάνονται αντιοξειδωτικά, μέταλλα βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ έχει διαπιστωθεί πως η Vegan διατροφή είναι ταυτόχρονα χαμηλή σε περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης.

Πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή περιεκτικότητα των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, είναι λογικό μελέτες να έχουν διαπιστώσει πως η χορτοφαγική – vegan διατροφή είναι πολύ ωφέλιμη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, όπως:

  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα,
  • την υπέρταση,
  • τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος,
  • τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και
  • διάφορα είδη καρκίνου.

Ρύθμιση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Ταυτόχρονα, έρευνες έχουν αποδείξει πως άτομα που ακολουθούν μια Vegan διατροφή έχουν περισσότερες πιθανότητες διατήρησης ενός υγιούς και σταθερού σωματικού βάρους, έναντι ατόμων που καταναλώνουν και ζωικής προέλευσης προιόντα.

Οι κίνδυνοι της Vegan διατροφής

Παρά την αποδεδειγμένα ωφέλιμη δράση της Vegan διατροφής στην ανθρώπινη υγεία δεν παύει να είναι ένα διατροφικό σχήμα, το οποίο αποκλείει ομάδες τροφίμων. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει πως μειώνεται και η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, τα οποία περιλαμβάνονται σε υψηλές ποσότητες στα ζωικά προιόντα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Συγκεκριμένα, τα συστατικά στα οποία αναφερόμαστε είναι η ζωική πρωτεΐνη, το ασβέστιο, τα ω-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D κι η βιταμίνη Β12. Τυχόν ελλείψεις ή/και ανεπάρκειες των παραπάνω θρεπτικών συστατικών μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση προβλημάτων υγείας στο εκάστοτε άτομο.

Πώς προλαμβάνουν τυχόν διατροφικές ελλείψεις/ανεπάρκειες στην Vegan διατροφή;

Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές διατροφικές ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών συστατικών , είναι σημαντικό να ακολουθούνται ορισμένοι βασικοί “κανόνες” για μία υγιεινή Vegan Διατροφή. Χαρακτηριστικά, σημαντικές διατροφικές συμβουλές είναι οι εξής:

  • Φροντίστε να καταναλώνετε ημερησίως τουλάχιστον 5 μερίδες ποικιλίας φρούτων και λαχανικών.
  • Στα κυρίως γεύματα σας να επιλέγετε τροφές που να περιέχουν υδατάνθρακα, όπως οι πατάτες, το ρύζι, τα μακαρόνια ή άλλα δημητριακά. [Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής προέλευσης]
  • Δοκιμάστε εναλλακτικές πηγές γαλακτομικών προϊόντων, όπως είναι το γάλα και γιαούρτι σόγιας, βρώμης κτλ.
  • Μην παραλείπετε τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες όπως ξηρούς καρπούς, μανιτάρια, όσπρια, σόγια και αρακά.
  • Προσθέστε στο διαιτολόγιο σας τρόφιμα πλούσια σε μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί & σπόροι.
  • Να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με νερό και με άλλες πηγές υγρών όπως χυμοί, smoothies, φυτικά ροφήματα και να αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών ποτών, που έχουν ως βάση την ζάχαρη.
  • Βρείτε προιόντα του εμπορίου, τα οποία είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνες και συστατικά που δεν υπάρχουν σε αφθονία στην διατροφή σας. Πχ. προιόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, B12, ασβέστιο κτλ.
  • Κάθε 9-12 μήνες είναι καλό να γίνονται προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις για τυχόν ελλείψεις ή ανεπάρκειες.

Πολύ δημοφιλές και συχνό διατροφικό πρότυπο η Vegan διατροφή στις ημέρες μας. Παράλληλα, είναι και ένα διατροφικό σχήμα, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από το εκάστοτε άτομο που το υιοθετεί, τόσο για το αν είναι το κατάλληλο και ασφαλές πρότυπο για εκείνο, όσο και για τις τυχόν διατροφικές ελλείψεις/ανεπάρκειες, στις οποίες μπορεί να οδηγήσει. Γι’ αυτό προτού προβείται σε μία τέτοια αλλαγή στην διατροφή σας, συμβουλευτείτε τόσο τον γιατρό σας, όσο και έναν επιστήμονα διαιτολόγο – διατροφολόγο, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, για να σας καθοδηγήσουν κατάλληλα.

Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου,allazwdiatrofi.gr

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη