Αγαπάς την καρδιά σου;

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 09:31

«Αγαπάω την καρδιά μου; Και αν ναι, στα λόγια μόνο ή και στην πράξη;»

Από τα σημαντικότερα όργανα του κάθε ζωντανού οργανισμού, η καρδιά έχει ζωτική σημασία για την ύπαρξη και την υγεία μας. Δυστυχώς, κάθε χρόνο η καρδιαγγειακή νόσος είναι υπεύθυνη για 17,5 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, και μέχρι το 2030, σύμφωνα με το World Health Federation, αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 23 εκατομμύρια. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας θέτουν ως μονόδρομο για τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου την πρόληψη.

Η κατάσταση της καρδιάς επηρεάζει άμεσα την κατάσταση της συνολικής υγείας μας, ωστόσο μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως η κατάσταση της εξαρτάται σημαντικά από τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας. Η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η ύπαρξη άγχους αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες για την εκδήλωση ή μη προβλημάτων της καρδιάς. Επιπλέον, η πρόσληψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προαγωγή της καρδιακής υγείας, συμπληρώνοντας τη συνήθη δίαιτα.

Οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που επιφέρουν και τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία μας. Έτσι,

- ο περιορισμός κατανάλωσης κορεσμένων και trans λιπαρών, από τηγανιτά τρόφιμα, σφολιάτες, τρόφιμα πλούσια σε ζωικά λιπαρά, γλυκά κλπ
- η αύξηση κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, τροφίμων ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και ψαριών, με έμφαση στα λιπαρά ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα
- η ελεγχόμενη και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού
- η ελάττωση προσθήκης νατρίου (αλατιού) στο φαγητό
- η επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους
- η μείωση της κοιλιακής περιμέτρου σε ≤ 80cm οι γυναίκες και ≤ 94cm οι άντρες
- η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και
- ο περιορισμός καπνίσματος
μπορούν να ενισχύσουν σε σημαντικά και ουσιαστικά επίπεδα την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επιπλέον, η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής που στοχεύουν στην υγεία της καρδιάς μπορούν να έχουν βέλτιστα αποτελέσματα. Τέτοια είναι το μαγνήσιο, το συνένζυμο Q10 και φυσικά τα Ω3 λιπαρά οξέα.

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι ένα από τα μέταλλα που υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό μας. Τα υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται στην καρδιά και ειδικά στην αριστερή κοιλία. Το μαγνήσιο είναι ρυθμιστής της ισορροπίας μαγνησίου και ασβεστίου στην καρδιά για την ομαλή λειτουργία της. Ανεπάρκεια του προκαλεί αυξημένους μυϊκούς σπασμούς, γεγονός που μπορεί να καταλήξει σε στηθάγχη ή ακόμα και καρδιακή προσβολή.

CoQ10: Τα κύτταρα που συνθέτουν το καρδιακό μυ αποτελούνται από μεγάλο αριθμό μιτοχονδρίων τα οποία αποτελούν μονάδες παραγωγής ενέργειας των κυττάρων. Ο καρδιακός μυς έχει την υψηλότερη πυκνότητα μιτοχονδρίων στο σώμα και αυτό γιατί η καρδιά δε σταματά να λειτουργεί ποτέ. Η κυτταρική αναπνοή και δη η παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα εξαρτάται σημαντικά από την παρουσία του συνενζύμου Q10. Δυστυχώς, αν και το συνένζυμο Q10 παράγεται από τον οργανισμό ενώ, παράλληλα, προσλαμβάνεται και από την τροφή, μπορεί να υπάρξει ανεπάρκεια αυτού στον οργανισμό.Βασικοί παράγοντες για τη μείωση επιπέδων Q10 είναι η ηλικία, διάφορες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η καρδιακή ανεπάρκεια και, φυσικά, η λήψη φαρμάκων και, κυρίως, των στατινών. Παρατεταμένη ανεπάρκεια CoQ10 μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως είναι η καρδιά.

Ω3 λιπαρά οξέα: είναι λιπαρά οξέα απαραίτητα στον οργανισμό αφού δεν μπορεί να τα συνθέσει και τα προσλαμβάνει μόνο μέσω της τροφής. Η σημασία τους στη γενικότερη υγεία και ευεξία του οργανισμού είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος αφού βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης θρομβώσεων λόγω της αντιπηκτικής τους ικανότητας, συμβάλλουν στη μείωση επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και αρτηριακής πίεσης και έχοντας αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες περιορίζουν τις φλεγμονές.

Επειδή όλοι αγαπάμε την καρδιά μας είναι σημαντικό να το αποδείξουμε τώρα κάνοντας μικρές αλλά καταλυτικές αλλαγές στις συνήθειες μας και τον τρόπο ζωής μας!

Eυχαριστούμε την κα.Ελίνα Ασημακοπούλου,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc. Για περισσότερες πληροφορίες, http://www.elina-diatrofi.gr/

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη