Ποιες είναι οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στο σπέρμα;

Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 09:29

Από τον βυθό της θάλασσας, μέχρι τα σύννεφα και από το εμφιαλωμένο νερό και την μπίρα, μέχρι τα φρούτα και τα λαχανικά, δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως τα μικροπλαστικά επιβιώνουν και μεταφέρονται τόσο στο περιβάλλον όσο και στον οργανισμό μας. 

Είναι γνωστό, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι καταναλώνουμε τα μικροπλαστικά μέσω της τροφής, του νερού και της αναπνοής.

Τόσο τα ίδια τα πλαστικά σωματίδια όσο και οι χημικές ουσίες που περιέχουν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στον οργανισμό. Πρόσφατα οι γιατροί προειδοποίησαν για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις, καθώς διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακού επεισοδίου και πρώιμου θανάτου σε άτομα των οποίων τα αιμοφόρα αγγεία ήταν μολυσμένα με μικροπλαστικά σωματίδια.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού εντόπισαν σημαντικές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών και στους ανθρώπινους όρχεις.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να συνδέεται με την επί δεκαετίες μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 23 ανθρώπινους όρχεις και 47 όρχεις από σκύλους συντροφιάς. Οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν συντηρηθεί σε υγρό και έτσι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους δεν μπορούσε να μετρηθεί.

Ωστόσο, οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους όρχεις των σκύλων, ο οποίος όπως διαπίστωσαν, ήταν χαμηλότερος σε δείγματα που περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις PVC. Η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες μειώνεται εδώ και δεκαετίες, ενώ πολλές μελέτες ενοχοποιούν τη χημική ρύπανση όπως τα φυτοφάρμακα. Μικροπλαστικά έχουν επίσης ανιχνευθεί στο αίμα, στον πλακούντα και στο μητρικό γάλα. Παρότι οι επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν άγνωστες, έχει αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Στην αρχή, δεν πίστευα ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο αναπαραγωγικό σύστημα», είπε ο καθηγητής Xiaozhong Yu, από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. «Όταν έλαβα για πρώτη φορά τα αποτελέσματα για τα σκυλιά εξεπλάγην. Ήμουν ακόμη πιο έκπληκτος όταν έλαβα τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους» πρόσθεσε.

Οι όρχεις που αναλύθηκαν ελήφθησαν από νεκροψίες το 2016 και ανήκουν σε άνδρες οι οποίοι ήταν από 16 έως 88 ετών τη στιγμή του θανάτου τους.

«Ο αντίκτυπος στη νεότερη γενιά μπορεί να είναι πιο ανησυχητικός» τώρα που υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ποτέ στο περιβάλλον, είπε ο Yu.

Η μελέτη περιλάμβανε τη διάλυση των δειγμάτων ιστού και την ανάλυση του πλαστικού που παρέμεινε. Οι όρχεις των σκύλων ελήφθησαν από κτηνιατρικά ιατρεία που διεξήγαγαν επεμβάσεις στείρωσης. Διαπιστώθηκε πως οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν συγκέντρωση πλαστικού σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή που βρέθηκε στους όρχεις των σκύλων: 330 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού έναντι 123 μικρογραμμαρίων. Το πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται σε πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, ήταν το πιο κοινό μικροπλαστικό που βρέθηκε, ακολουθούμενο από το PVC.

«Το PVC μπορεί να απελευθερώσει πολλές χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στη σπερματογένεση και περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές», είπε ο Yu.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Toxicological Sciences.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη