Οι τύποι του καρκίνου του προστάτη και οι νέες θεραπείες που έρχονται στο φως

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 09:50

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 7.000 άνδρες στη χώρα μας διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη.

Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν, ότι ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται με δύο διαφορετικούς τρόπους στο σώμα, που ενδεχομένως απαιτούν ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν το 15% των ασθενών με πιο επιθετική νόσο. Ο καρκίνος του προστάτη, η πιο διαδεδομένη κακοήθεια στους άνδρες, υπολογίζεται ότι επηρεάζει πάνω από 7.000 ασθενείς ετησίως στην Ελλάδα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο καρκίνος του προστάτη εκδηλώνεται ως αδενοκαρκίνωμα, μία κακοήθη νόσο που αρχίζει από τα κύτταρα του προστατικού αδένα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκύψουν εναλλακτικοί καρκίνοι όπως οι νευροενδοκρινικοί όγκοι.

Στο 15% των περιπτώσεων, το αδενοκαρκίνωμα του προστάτη εμφανίζει επιθετικότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάστασης σε άλλα όργανα. Ο Δρ. David Wedge, καθηγητής γονιδιωματικής του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, υπογραμμίζει: «Η μεγάλη δυσκολία είναι να αναγνωρίσουμε αυτούς ακριβώς τους ασθενείς, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδυνεύσει».

«Εάν βρούμε τρόπο να προβλέπουμε ποιοι θα έχουν αυτή την έκβαση, θα μπορούμε να τους χορηγούμε πιο εντατική θεραπεία», συνέχισε. «Είναι επίσης πιθανό να μειωθούν θεραπείες, όπως οι εγχειρήσεις, στο υπόλοιπο 85% των ασθενών που δεν θα κινδυνεύσουν από τη νόσο τους»

Η πρωτοποριακή έρευνα

Στην πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο ιατρική επιθεώρηση Cell Genomics, ο Δρ. Wedge και η ομάδα του παρουσιάζουν ευρήματα που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Αναλύοντας τα γονιδιώματα 159 ασθενών με αδενοκαρκίνωμα προστάτη, χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές μεθόδους,  συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, για να κατανοήσουν την αλληλουχία βλάβης του DNA που οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου.

Η έρευνά τους αποκαλύπτει, ότι οι καρκίνοι του προστάτη εξελίσσονται σε δύο διακριτές οδούς, καθεμία από τις οποίες παρουσιάζει μοναδικά πρότυπα μετάλλαξης και βιολογικούς μηχανισμούς. Είναι σημαντικό ότι αυτοί οι δύο τύποι καρκίνου του προστάτη ανταποκρίνονται διαφορετικά στις θεραπείες, με έναν τύπο να σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής. Σε περιπτώσεις μάλιστα που οι ασθενείς είχαν αυτόν τον τύπο καρκίνου είχαν ήδη μεταστάσεις της νόσου.

Πως εντοπίζουμε τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη;

Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι μία απλή γενετική εξέταση μπορεί να εντοπίσει νωρίς ασθενείς που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, επιτρέποντας προσαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα τους με σκοπό να αποκαλύψουν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ του επιθετικού καρκίνου του προστάτη και διαφόρων παραγόντων, όπως:
• η ηλικία
• Και η εθνικότητα

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη