Τι μαρτυρά η κακή ποιότητας σπέρματος για την καρδιά σας;

Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 01:12

Η κακή ποιότητα σπέρματος ισοδυναμεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού κινδύνου, τονίζουν αμερικανοί ερευνητές επισημαίνοντας πως έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όσοι άρρενες εμφανίζουν ελαττώματα στο σπέρμα τους.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια και δημοσιεύεται στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Human Reproduction».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ουρολογίας Μάικλ Αϊζενμπεργκ, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία δύο κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα οποία αφορούσαν περίπου 12.000 άνδρες.

Όπως προέκυψε από τα νέα ευρήματα, όσοι άνδρες παρουσίαζαν δύο ή περισσότερες ανωμαλίες στο σπέρμα τους, είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν την επόμενη οκταετία (σε μέση ηλικία 37 ετών), σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικό σπέρμα.

Όσο αυξανόταν ο αριθμός των ανωμαλιών, τόσο αυξάνονταν και η πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Ως τέτοιες ανωμαλίες θεωρούνται ο χαμηλός όγκος του σπέρματος, η αραιή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, η χαμηλή κινητικότητά τους και ο χαμηλός συνολικός αριθμός τους.

Σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα, ο επικεφαλής της μελέτης, Μάικλ Αϊζενμπεργκ, εξήγησε ότι, ενώ το κάπνισμα και ο διαβήτης -που διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου- έλκουν συνήθως την προσοχή του κοινού και των ειδικών, στην πραγματικότητα ο ίδιος ή και μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αδυνατούν, προς το παρόν, να εξηγήσουν τις αιτίες γι' αυτή τη σχέση ανάμεσα στα προβλήματα γονιμότητας και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ήδη σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.

Έχουν προηγηθεί και άλλες μελέτες πάνω στη σχέση στειρότητας - θνησιμότητας, όμως τα συμπεράσματά τους ήταν αντικρουόμενα.

Πως ελέγχεται το σπέρμα;

Το σπερμοδιάγραμμα είναι η πρώτη και ίσως η σημαντικότερη εξέταση της εκτίμησης της γονιμότητας του άντρα, κατά την οποία ελέγχονται:

Τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος

Όπως συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων και ο όγκος σπέρματος.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος

Όπως η μορφολογία σπερματοζωαρίων και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Άλλες παράμετροι

Όπως οι συγκολλήσεις σπερματοζωαρίων και η παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων.

Ωστόσο, για να είναι αξιολογήσιμα τα αποτελέσματα της εξέτασης, θα πρέπει ο άντρας:

  • να μην εκσπερματίσει για τουλάχιστον 2 μέρες, αλλά η αποχή να μην είναι μεγαλύτερη από 7 μέρες
  • να μην έχει ιστορικό υψηλού πυρετού (>39οC) τους τελευταίους τρεις τουλάχιστον μήνες
  • να μην έχει κάνει χρήση φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών που μπορεί να βλάψουν το σπέρμα του περιστασιακά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο άντρας οφείλει να ενημερώσει τον ιατρό του, προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη