Πρόκειται για το συμπλήρωμα διατροφής Basis, οι πωλήσεις του οποίου άρχισαν μέσω διαδικτύου στις ΗΠΑ, ώστε να γίνει έρευνα με «δείγμα» τους καταναλωτές. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα και έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς επιμήκυνε το μέσο όρο ζωής τους.
Το προϊόν δημιούργησε η εταιρία Elysium Health του πρώην πανεπιστημιακού καθηγητή Λέοναρντ Γκουαρέντε. Στους νομπελίστες του επιστημονικού δυναμικού της περιλαμβάνεται και ο 85χρονος Μάρτιν Κάρπλους, κάτοχος του Νόμπελ Χημείας το 2013.Το Basis βασίζεται στη χημική ένωση δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης - αδενίνη (NAD), η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό των κυττάρων. Με την πάροδο των χρόνων η παραγωγή της μειώνεται τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο, επισπεύδοντας έτσι τον θάνατο των κυττάρων. Οι δημιουργοί του σκευάσματος υποστηρίζουν ότι με το χάπι μπορούν να αναπληρώσουν στον οργανισμό την ποσότητα που λείπει. Αυτός είναι ο τρόπος για να εξασφαλιστεί η μακροζωία, λένε επικαλούμενοι σειρά από έρευνες.
Διευκρινίζουν πάντως ότι εκκρεμεί να αποδειχτεί αν το χάπι είναι το ίδιο αποτελεσματικό στους ανθρώπους όσο και στα πειραματόζωα.Θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν τα πειράματα, υποστηρίζει ο Λέοναρντ Γκουαρέντε. Γι' αυτό αποφάσισαν να το διαθέσουν στην αγορά ως συμπλήρωμα διατροφής και να παρακολουθήσουν τους χρήστες, ώστε να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά του. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν περίπου 50 ευρώ τον μήνα για κάθε συσκευασία και να παίρνουν δύο χάπια την ημέρα. Οι υπεύθυνοι της Elysium Health σπεύδουν να επισημάνουν ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής του χαπιού θα ακολουθηθούν όλες οι προδιαγραφές που προβλέπονται για τα φάρμακα.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λέοναρντ Γκουαρέντε δοκιμάζει τα συμπληρώματα διατροφής για την επιμήκυνση της ζωής. Υπενθυμίζετε πως και παλιότερα είχε δημιουργήσει εταιρία που εμπορευόταν τη ρεσβερατρόλη, την ουσία που βρίσκουμε στα σταφύλια, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.
Διαβάστε επίσης στο health4you
Όσοι έφθασαν τα 100 μας συμβουλεύουν