Οι κιρσοί χρειάζονται θεραπεία ακόμη και το καλοκαίρι

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 09:34
Χαράλαμπος Κ. Ηλίας

 Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος
Website | Facebook | Instagram | YouTube | Τwitter

Οι ασθενείς που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια και έχουν κιρσούς στα πόδια τους νοιώθουν τους καλοκαιρινούς μήνες μεγαλύτερη ένταση των συμπτωμάτων τους όπως οίδημα, κράμπες, δυσφορία και καυσαλγία.

Οι γυναίκες βιώνουν πιο έντονα τα ενοχλήματα λόγω των ορμονικών μεταβολών και διακυμάνσεων στο σώμα τους. Σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία οι φλέβες που ανεπαρκούν διαστέλλονται ακόμα περισσότερο, το αίμα δεν επιστρέφει εύκολα στην καρδιά , εγκλωβίζεται στις φλέβες της γαστροκνημίας και λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης συσσωρεύονται προϊόντα αναερόβια.
Τα προϊόντα αυτά ενεργοποιούν τους μηχανισμούς της φλεγμονής και προκαλούν τα συμπτώματα που ανέφερα προηγουμένως καθώς και δερματίτιδα, έκζεμα, αλλοιώσεις του δέρματος , υπέρχρωση, άτονο έλκος κλπ.

Οι ώρες της μεγαλύτερης επιβάρυνσης

Για αρκετούς ανθρώπους η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη, ακόμα περισσότερο τις βραδινές ώρες με δυσκολία ακόμα και πριν τον ύπνο, καθώς προκαλείται το σύνδρομο των ανήσυχων άκρων με καυσαλγίες και έντονη κινητικότητα των ποδιών. Η ορθοστασία για αρκετή ώρα είναι αδύνατη και η ποιότητα ζωής των ασθενών υποβαθμίζεται.

Όταν δεν είναι ορατές οι φλέβες στα πόδια τότε είναι δυσκολότερο να τεθεί η διάγνωση της πάθησης. Τότε χρειάζεται ο έλεγχος με έγχρωμο υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) το οποίο θα γίνει από εξειδικευμένο στα αγγεία ιατρό και πάντοτε σε όρθια θέση . Είναι σημαντικό να γίνει με το σωστό τρόπο η εξέταση αλλιώς θα βγουν ψευδή / λάθος αποτελέσματα .

Όταν διαγνωσθεί η φλεβική ανεπάρκεια και είναι αρχικό στάδιο, ο ασθενής δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο, να αποφεύγει το μπάνιο με καυτό νερό και να ενθαρρύνεται να κάνει σπορ και αεροβική δραστηριότητα .Υπάρχει κίνδυνος, αν έχει πολλές κιρσοειδείς ευρυαγγείες, αυτές να αιμορραγήσουν ακόμα και μόνες τους . Αυτό συμβαίνει συχνά μέσα στο μπάνιο, σπανιότερα στον ύπνο ή μετά από ένα τραυματισμό. Με παρατεταμένη πίεση η αιμορραγία σταματάει τις περισσότερες φορές. Μερικοί ασθενείς χρειάστηκε να μεταβούν στα επείγοντα του νοσοκομείου και να συρραφτεί το αγγείο που αιμορραγεί.

Ο κίνδυνος πνευμονικής εμβολής

Η θρομβοφλεβίτιδα του επιπολής δικτύου είναι μια ακόμη επιπλοκή της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών, η οποία είναι επώδυνη αρκετά, χωρίς όμως να είναι απειλητική για την ζωή. Μονο στην περίπτωση που ο θρόμβος ανεβεί ψηλά στην σαφηνομηριαία βαλβίδα και περάσει στο εν τω βάθει σύστημα μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

Σε προχωρημένα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας το δέρμα αλλοιώνεται και το καλοκαίρι χειροτερεύει η κατάσταση με έκζεμα , δερματίτιδες , φλεγμονές , άτονο έλκος κλπ. Παρατηρείται επίσης μια αύξηση των θρομβώσεων τους ζεστούς μήνες λόγω και της αφυδάτωσης που επέρχεται στο σώμα με την αυξημένη εφίδρωση.

Γι αυτούς τους λόγους λοιπόν χρειάζεται το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται εκ βαθέων. Αυτό σημαίνει ότι έκτος από τα φλεβοτονικά φάρμακα και τις ελαστικές κάλτσες που πρέπει να χρησιμοποιεί ο ασθενής χρειάζεται οπωσδήποτε να θεραπεύουμε το αίτιο.

Πώς θεραπεύω τη φλεβική ανεπάρκεια

Εδώ και χρόνια gold standard αποτελεί η επέμβαση με ενδοαυλικό λέιζερ 1470 nm σε συνδυασμό φυσικά και με μικρό- φλεβεκτομές και σκληροθεραπεία με αφρό.
Χρησιμοποιώ πάντα ΟΛΕΣ τις τεχνικές για να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή .

Η επέμβαση είναι ασφαλής , ανώδυνη και μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε πολύ βαριές περιπτώσεις πάνω από 95%. Γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και ο ασθενής σε 30 λεπτά κινητοποιείται και περπατάει . Σε λίγες ώρες εξέρχεται του νοσοκομείου και σταδιακά από την επόμενη μέρα επανέρχεται στις καθημερινές δραστηριότητες. Για κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να πάει μετά από 10 ημέρες .

Δείτε περιστατικά κιρσών, πριν και μετά τη θεραπεία με laser

Η επέμβαση με το ενδοαυλικό laser γίνεται από το 1999 διεθνώς και στην Ελλάδα από το 2006, τη διδάσκουμε σε όλα τα αγγειοχειρουργικά συνέδρια και προσωπικά εδώ και 9 χρόνια έχω εγκαταλείψει την ανοικτή κλασική μέθοδο. Οι ασθενείς εντός 2-3 ημερών μετά την επέμβαση αισθάνονται μεγάλη διαφορά , με το πόδι τους πιο ελαφρύ και καθόλου πόνο. Το οίδημα υποχωρεί , οι διογκωμένοι κιρσοί εξαφανίζονται , οι κράμπες μηδενίζονται και η ζωή του ασθενούς αλλάζει θεαματικά.

Επειδή το καλοκαίρι οι επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας είναι περισσότερες, χρειάζεται προσοχή, καθώς και η εξέταση να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο στις φλεβικές παθήσεις αγγειοχειρουργό . Η φλεβική νόσος αξίζει μιας καλύτερης και πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης.

Δείτε περιστατικά κιρσών, πριν και μετά τη θεραπεία με laser

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργό, τηλ.: 2107296277, 6944261464

 Διαβάστε ακόμα από τον κ.Χ.Ηλία

Οι επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας, πόσο έγκαιρα πρέπει να αντιμετωπίζονται ;

Ευρυαγγείες: ακροβατώντας μεταξύ αισθητικής και πάθησης

Οι κιρσοί των κάτω άκρων δεν είναι αισθητικό πρόβλημα

Η " κρυφή" φλεβική ανεπάρκεια και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης των κάτω άκρων

Το λιποίδημα δεν ειναι πάχος, ειναι πάθηση

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020