Τι πρέπει να τρώω να θέλω να καπνίζω;

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 18:03

Ανάβετε το ένα και σβήνετε το άλλο; Είναι περιττό να σας πει κανείς ότι το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια για σοβαρά νοσήματα και αύξηση της θνησιμότητας.

Το καλύτερο που έχετε λοιπόν να κάνετε είναι να απαλλαγείτε οριστικά από αυτήν την συνήθεια που σας στερεί από μια πραγματικά απολαυστική ζωή.

Παρόλα αυτά, αν επιμένετε, θα πρέπει να επιλέγετε προς κατανάλωση ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να περιορίσουν τις βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου στον οργανισμό σας.

Ποια είναι αυτά;

Εσπεριδοειδή και κόκκινες πιπεριές

Η βιταμίνη C για τον οργανισμό, κυρίως λόγω του ενισχυτικού της ρόλου στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ωστόσο καταστρέφεται από τη νικοτίνη. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ κλπ., που αποτελούν μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης C, αλλά και με άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως το ακτινίδιο, η κόκκινη και η πράσινη πιπεριά και ο μαϊντανός.

Ελαιόλαδο, καρότα και κρασί

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων. Τα πιο πολύτιμα αντιοξειδωτικά, εκτός από τη βιταμίνη C, είναι η βιταμίνη Ε.

Την παίρνουμε κυρίως από το λάδι και τους ξηρούς καρπούς.

Καροτένια

Η προβιταμίνη A, που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη A, η οποία περιέχεται στα φρούτα και στα λαχανικά που έχουν έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, όπως τα καρότα, τα βερίκοκα, το πεπόνι, η χειμωνιάτικη κολοκύθα, οι κόκκινες πιπεριές, αλλά και το σπανάκι.

Φλαβονοειδή

Πρόκειται για αντιοξειδωτικές ουσίες, που ωφελούν την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχει το κόκκινο κρασί, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το πράσινο τσάι.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Λόγω της υπερκατανάλωσης καφέ, οι καπνιστές παίρνουν λιγότερο ασβέστιο από αυτό που είναι απαραίτητο για έναν ενήλικο. Βάλτε στη διατροφή σας το γάλα, το γιαούρτι, τα λευκά και τα κίτρινα τυριά.

Διαβάστε επίσης στο health4you

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη