Γιατί δεν πρέπει να τρώμε πολλές πατάτες;

Τρίτη, 24 Μαϊος 2016 09:16

Εδώ και δεκάδες χρόνια οι πατάτες έχουν ενταχθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο εκατομμυρίων ανθρώπων και αναμφίβολα αποτελούν αγαπημένο λαχανικό σε όλες τους τις μορφές.

Μια νέα έρευνα όμως, δείχνει πως όσοι τρώνε τέσσερις ή περισσότερες μερίδες πατάτες μέσα στην εβδομάδα, βραστές, τηγανητές, ψητές, πουρέ ή όπως αλλιώς μαγειρεμένες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.Είναι η πρώτη φορά που μελετάται εις βάθος η σχέση τους με την υπέρταση .

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, με επικεφαλής τη Λέα Μπόργκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ”British Medical Journal”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 187.000 άνδρες και γυναίκες, που δεν είχαν υπέρταση στην έναρξη της 20ετούς μελέτης.

Αποδείχθηκε ότι, σε σχέση με όσους τρώνε πατάτες λιγότερο από μια φορά τον μήνα, όσοι τρώνε τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένο κατά 11% κίνδυνο για υπέρταση αν οι πατάτες είναι βραστές ή ψητές, ενώ ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 17%, αν οι πατάτες είναι τηγανητές.

Δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στα πατατάκια (τσιπς) και στην υπέρταση. Όσο κανείς αντικαθιστούσε τις πατάτες με μη αμυλούχα λαχανικά, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος υπέρτασης.Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να αυξήσουν απότομα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, δηλαδή λειτουργούν διατροφικά όπως ακριβώς το άσπρο ρύζι, το άσπρο ψωμί ή τα μακαρόνια που δεν είναι ολικής άλεσης. Είναι γνωστό ότι αυτού του τύπου αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε ακόμα στο health4you

Αδύναμο ανοσοποιητικό: Πώς θα το καταλάβετε;

Τι κάνουν καθημερινά όσοι έχουν μόνιμα καθαρό σπίτι;

Συμβουλές για να ξαναβρείτε τον ύπνο σας

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη